wat is triggerpoint-massagetherapie

 

De theorie erachter is dat een triggerpoint een "verdikking" is in overbelaste of geblesseerde spieren. Het zijn zeer lokale samentrekkingen van een klein deel van een spier, die waarschijnlijk veel pijnlijke, lichamelijke ongemakken veroorzaken.

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels, die in normale ruststand noch uitgerekt, noch samengetrokken zijn. Bij overbelasting kunnen sommige spiervezels in een spier zich meer samentrekken dan andere, wat leidt tot een lokale verdikking/verharding en een verminderde zuurstof- en bloedtoevoer. Dit houdt het overige deel van de omliggende spiervezels op grote spanning.
Zo veroorzaakt dat het stijve gevoel in een spier en geeft vaak een afgeleide of uitstralingspijn in een ander deel van het lichaam. Zodoende ontstaan “vage klachten”.

De spiervezels werken als kleine pompjes, waarbij ze samentrekken en ontspannen om bloed, dat in hun metabolische behoeften voorziet, door de haarvaten te laten circuleren.
Als ze in een "verdikking" hun aanspanning vasthouden, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied.
Het gebrek aan zuurstof daardoor en de ophoping van metabole afvalstoffen irriteren dat deel. Deze reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen.

 

Health-Choice triggerpoint 1

 

Oorzaken van triggerpoints?
Belangrijkste oorzaak is chronische overbelasting door onderstaande factoren:
-    herhalende beweging(en)
-    langdurig statisch aanspannen van spieren (bijv opgetrokken schouders)
-    onjuist gebruik van spieren, vooral bij kortdurende, zware inspanning
-    verkeerde of slechte werk- en zithouding
-    stress en spanning, wat spieren onbewust aangespannen kan houden
-    fysieke kenmerken (o.a. bolle of holle rug, scoliose, hypermobiliteit)
of
-    plotselinge impact of trauma (o.a. valpartij, botsing, operatie)
-    injectie in een spier

 

Symptomen van triggerpoints
 Afgeleide pijn is het meest kenmerkend; pijn wordt elders in het lichaam gevoeld, vaak met een eigen uitstralingsgebied per triggerpoint.
Spanningshoofdpijn is bijvoorbeeld vaak een afgeleide pijn als gevolg van triggerpoints in de nekspieren.

De verdikkingen kunnen op zenuwen drukken, die in de buurt van de verdikking lopen, wat leidt tot abnormale sensaties als verdoofdheid, tintelingen, jeuk, een brandend gevoel en overgevoeligheid in de gebieden die door de zenuw worden bediend.

Door die pijn ontstaan problemen met bewegen;
om te bewegen is het nodig dat sommige spieren zich verkorten en dat andere langer worden. Een triggerpoint zorgt ervoor dat een spier beide niet graag doet, want dan verergert de pijn bij het uitrekken en samentrekken van de spier.
Zo ben je geneigd steeds minder te bewegen. Doordat de aangedane spier steeds minder kan doen, worden andere spieren meer belast en ontwikkelen ook die spieren triggerpoints, waarbij hele ledematen en soms een hele lichaamszijde betrokken raken.

Onbehandeld kan het al jarenlang voor een pijnsensatie gezorgd hebben, met een zeer negatieve uitwerking op de gemoedstoestand, aangevuld met slaapproblemen en chronische vermoeidheid.

De gehele spier blijft op spanning, wat leidt tot bewegingsbeperking, krachtverlies, pijn, hoofdpijn, stijfheid van b.v. nek-, schouder- en onderrugspieren, spierkramp, CANS, etc.
 Door hoge spanning in de spier oefent de aanhechting van de spier (pees) meer trekkracht uit op het bot wat kan leiden tot aanhechtingsproblemen in de vorm van peesontstekingen.

 

 

Behandeling:
Specifieke massagetechnieken in de vorm van diepe, korte strijkingen zorgen voor ontspanning. Het weefsel spoelt schoon door de afvoer van bloed, metabole afvalstoffen en lymfe en zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd.
Dit maakt vastgelopen spiervezels los en herstelt hun elasticiteit.

Een van de voordelen van deze benadering is dat, ondanks dat de massage pijnlijk kan zijn, de pijn vaak snel verlicht wordt. 

 

Wat is het positieve effect?
Het is een feit dat deze massage pijnlijk is. Daarna voelt men zich stukken beter, is de bewegingsvrijheid verbeterd en is met name de pijn verminderd. Zeker na diverse behandelingen.
Voordeel van de herhaalde korte strijkingen tijdens de massage, in vergelijk met statische druk van fricties, is dat onderbroken pijn gemakkelijker te verdragen is dan aanhoudende pijn. 

Vaak verdwijnen pijnen snel na de specifieke massages, maar het kan ook even duren voordat lang bestaande chronische klachten zijn verholpen. Dat komt omdat veranderde neurologische prikkels paden hebben gebaand in het zenuwstelsel, waardoor ze worden versterkt en in stand gehouden en het vergt tijd om dat volledig te herstellen. 

 

bron van diverse tekstdelen: handboek triggerpointtherapie.