wat is fibromyalgie massagetherapie

 

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.
Het is vooral bekend als reuma in de weke delen en het komt voor bij ongeveer 2 op de 100 volwassenen, voornamelijk bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar.

Het is een tot nu toe onverklaarbaar chronisch pijnsyndroom, gekenmerkt door een veranderende pijnverwerking; gevoelsprikkels worden vertaald naar pijnprikkels en die kunnen versterkt doorgegeven worden door overgevoeligheid.
Zo onstaat
lichte tot extreme pijn in spieren, pezen en gewrichtsaanhechtingen en spierstijfheid in het hele lichaam, hoofdpijn en slecht slapen. Zodoende niet kunnen herstellen, daardoor chronische vermoeidheid en wisselende stemming.

Kortom, een vicieuze circel.

Het meest typerende bij fibromyalgie zijn de pijnpunten of tenderpoints, waarbij 11 van de 19 punten pijnlijk moeten zijn. De tenderpoints zijn gelokaliseerd op de nek, schouders, lendenstreek, heupen, voeten, knieën, borst, aangezicht, enkels en armen. En sinds kort is er de 19e: net boven de navel.

 

tenderpoints

 

Wat is fibromyalgie-massagetherapie en wat zijn de positieve effecten?
Het is gebleken en ook veelvuldig vermeld op de diverse fibromyalgie fora dat specifieke massage 1 van de gunstigste behandelingen is bij deze aandoening, want dat heeft direct effect op de spieren! En zodoende wordt het dagelijkse leven veel aangenamer……..

De meeste pijn is vaak in de nacht, waardoor men zeer slecht tot nauwelijks slaapt en zodoende komt men niet tot rust en is er geen lichamelijk herstel. Dus is het belangrijk deze vicieuze cirkel te doorbreken. Meerdere massages in een bepaalde tijdsperiode kan veel verlichting geven door pijnklachten te verminderen en de slaap te bevorderen.
Het doel daarbij is:
- lichaam en geest tot rust brengen
- stress en pijn in het lichaam verminderen
- verbetering van de gewrichtsbeweeglijkheid
- verlichting van spierkrampen
- meer zuurstof in de spieren te krijgen, waardoor minder verzuring optreed
- de slaap bevorderen
- vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller – endorfine

Omdat ieder persoon de aandoening anders ervaart en een andere symptoom- en pijnscore heeft, tesamen uw fibromyalgie-score, wordt daarop een behandelplan gemaakt.  Meestal bestaande uit meerdere fibromyalgie massages in een bepaalde tijdsperiode. Zodoende treedt een cumulatief versterkend effect op en worden de diverse massagetechnieken specifiek afgestemd op u. Daardoor verschilt een massagefrequentie en massagetijdsduur per persoon.

Naast de fibromyalgie massage is het ook zeer belangrijk om te bewegen, al of niet in combinatie met een Cesar, Mensendieck of psychosomatisch oefentherapeut  en cognitieve gedragstherapie, ontspanningsoefeningen of medicatie.
De massagetherapie geeft een doorbreking van de vicieuze circel waarin men zit met een zeer duidelijke pijnvermindering, omdat het de lichamelijke herstelfunctie verbetert. Zodoende een beter slaappatroon en daardoor vermindering van allerlei aanverwante symptomen.