wat is fibromyalgie massagetherapie

 

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.
Het is vooral bekend als reuma in de weke delen en het komt voor bij ongeveer 2 op de 100 volwassenen, voornamelijk bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar.

Fibromyalgie is een tot nu toe onverklaarbaar chronisch pijnsyndroom, gekenmerkt door een veranderende pijnverwerking; gevoelsprikkels worden geïnterpreteerd door de hersenen als pijnprikkels en die kunnen versterkt doorgegeven worden door overgevoeligheid.

Mensen met fibromyalgie ervaren doorgaans (extreme) pijn in spieren, pezen en gewrichtsaanhechtingen, spierstijfheid in het hele lichaam, hoofdpijn en slaaproblemen.
Dit leidt tot het niet kunnen herstellen, chronische vermoeidheid en wisselende stemmingen, waardoor een vicieuze circel van symptomen en ongemak ontstaat.

 

Het meest typerende bij fibromyalgie zijn de pijnpunten of "tenderpoints", waarbij 11 van de 19 punten pijnlijk moeten zijn. Ze zijn gelokaliseerd op de nek, schouders, lendenstreek, heupen, voeten, knieën, borst, aangezicht, enkels en armen. En sinds kort is er de 19e: net boven de navel.

 

tenderpoints

 

Fibromyalgie-massagetherapie en de positieve effecten.
Gebleken is dat specifieke massage een van de meest gunstige behandelingen is bij deze aandoening, omdat het direct effect heeft op de spieren. Dit kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren!

Vaak ervaren mensen met fibromyalgie 's-nachts de meeste pijn, waardoor vaak (ernstige) slaapproblemen ontstaan, men dus niet tot rust komt en je zo een gebrek aan lichamelijk herstel krijgt.
Daarom is het doorbreken van deze vicieuze circel van vitaal belang.

Meerdere massagesessies gedurende een bepaalde periode kunnen verlichting geven door pijnklachten te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
De doelen daarbij zijn:
- het kalmeren van lichaam en geest
- het verminderen van stress en pijn in het lichaam
- het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten
- het verlichting van spierkrampen
- het verhogen van de zuurstoftoevoer naar spieren, waardoor verzuring vermindert
- het bevorderen van de slaap
- het stimuleren van de natuurlijke pijnverlichting door de vrijgave van endorfine

 

Omdat ieder persoon de aandoening anders ervaart en een andere symptoom- en pijnscore heeft, tezamen uw fibromyalgie-score, wordt daarop een individueel behandelplan gemaakt.
Deze bestaat meestal uit meerdere op jouw situatie afgestemde fibromyalgie-massagesessies in een specifieke tijdsperiode.

Naast fibromyalgie-massages is het ook zeer belangrijk om te blijven bewegen, al dan niet in combinatie met een Cesar-, Mensendieck- of psychosomatisch oefentherapeut, samen met cognitieve gedragstherapie, ontspanningsoefeningen of medicatie.

De massagetherapie geeft een doorbreking van de vicieuze circel waarin men zit, met zeer duidelijke pijnvermindering en verbetering van de lichamelijke herstelfunctie als gevolg. Dit leidt weer tot een beter slaappatroon en vermindering van allerlei andere gerelateerde symptomen.