wat is triggerpoint-massagetherapie

 

De theorie erachter is dat een triggerpoint een "verdikking" is in overbelaste of geblesseerde spieren. Het zijn zeer lokale samentrekkingen van een klein deel van een spier, die waarschijnlijk veel pijnlijke, lichamelijke ongemakken veroorzaken.

Een spier is uit afzonderlijke spiervezels opgebouwd, die in normale ruststand noch uitgerekt, noch samengetrokken zijn. Bij overbelasting zijn een aantal spiervezels meer samengetrokken dan in het omringende gebied. Hierdoor kan een lokale verdikking/verharding en slechte doorbloeding ontstaan, waardoor afvalstoffen zich ophopen en pijn veroorzaken. Dit houdt het overige deel van de spiervezel op grote spanning.
Zo veroorzaakt dat het stijve gevoel in een spier en geeft vaak een afgeleide of uitstralingspijn in een ander deel van het lichaam. Zodoende ontstaan “vage klachten”.

De spiervezels werken als kleine pompjes. Ze trekken zich samen en ontspannen om het bloed, dat in hun metabolische behoeften voorziet, door de haarvaten te laten circuleren. Als ze in een "verdikking" hun aanspanning vasthouden, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied.
Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren dat deel. Deze reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen.

 

Wat zijn de oorzaken?
-    belangrijkste oorzaak is chronische overbelasting
-    repeterende beweging(en)
-    het langdurig statisch aanspannen (bijv het zitten met opgetrokken schouders)
-    ongunstig gebruik van de spieren, vooral bij kortdurende, zware inspanning
-    verkeerde werk- en zithouding
-    stress en onrust, waardoor de spieren onbewust aangespannen blijven
-    lichamelijke kenmerken (o.a. beenlengteverschil, bekkenscheefstand, hypermobiele           gewrichten)
-    plotselinge impact of trauma (o.a. valpartijen, botsingen, operaties)
-    injectie in een spier

 

Symptomen:
-   Afgeleide pijn is het meest kenmerkende; pijn die je voelt op een andere plaats in het        lichaam. Elk triggerpoint heeft zijn eigen kenmerkende uitstralingsgebied.
    (Spannings)hoofdpijn is bijvoorbeeld vaak een afgeleide pijn als gevolg van                        triggerpoints in de nekspieren.
-   De verdikkingen kunnen op zenuwen drukken, die in de buurt van de verdikking lopen,      wat leidt tot abnormale sensaties als verdoofdheid, tintelingen, jeuk, een brandend            gevoel en overgevoeligheid in de gebieden die door de zenuw worden bediend.
-   Problemen met bewegen; om te bewegen is het nodig dat sommige spieren zich                verkorten en dat andere langer worden. Bovenstaande kan ervoor zorgen dat een spier      beide niet graag doet, want dan verergert de pijn bij het uitrekken en samentrekken            van de spier, waardoor je geneigd bent steeds minder te bewegen. Doordat de                  aangedane spier steeds minder hoeft te doen, worden andere spieren meer belast.
Op die manier ontwikkelen ook die spieren triggerpoints, waarbij hele ledematen en            soms een hele lichaamszijde betrokken raken.

-   Onbehandeld, kan het al jarenlang voor een pijnsensatie zorgen hebben, met een              zeer negatieve uitwerking op de gemoedstoestand, aangevuld met slaapproblemen            en chronische vermoeidheid.
-   De gehele spier blijft op spanning, wat leidt tot bewegingsbeperking, krachtverlies,              pijn, hoofdpijn, stijfheid van b.v. nek, schouders en onderrug, spierkramp, CANS, etc.
-   Door hoge spanning in de spier oefent de aanhechting van de spier (pees) meer                trekkracht uit op het bot wat kan leiden tot aanhechtingsproblemen in de vorm van              peesontstekingen.

 

Behandeling:
Specifieke massagetechnieken, in de vorm van diepe, korte strijkingen, zorgen voor ontspanning. Het weefsel spoelt schoon door het afvloeien van bloed, afvalstoffen en lymfe. Zo komen de vastgelopen spiervezels uiteindelijk weer los en helpt het om de spiervezels hun elasticiteit weer terug te krijgen.

Het geeft veel minder kans op kneuzingen aan huid en spieren dan als men alleen fricties geeft, die een constante, statische druk voor een bepaalde tijd uitoefenen.

 

Wat is het positieve effect?
Het is een feit dat deze massage pijnlijk is. Daarna voelt men zich stukken beter, is de bewegingsvrijheid verbeterd en is met name de pijn verminderd. Zeker na diverse behandelingen.
Voordeel van de herhaalde korte strijkingen tijdens de massage, in vergelijk met statische druk van fricties, is dat onderbroken pijn gemakkelijker te verdragen is dan aanhoudende pijn. 

Vaak verdwijnen pijnen snel na de specifieke massage, maar het kan ook even duren voordat lang bestaande chronische klachten zijn verholpen. Dat komt omdat veranderde neurologische prikkels paden hebben gebaand in het zenuwstelsel, waardoor ze worden versterkt en in stand gehouden.